Mama Bartka: Świętujemy Światowy Dzień Nutelli [przepis]…
Postanowiłam, że w miarę możliwości będziemy obchodzili różne nietypowe święta. Jak pomyślałam – tak zrobiłam i w naszym kalendarzu zagościły wszystkie święta, które moim zdaniem warte są uwagi. Kilka fajnych świąt już nam od początku roku uciekło (nie mieliśmy możliwości aby je uczcić), ale dzisiaj… Patrzę – a w kalendarzu stoi jak byk – Światowy Dzień Nutelli!!!
Tak z ciekawości zaczęłam szukać informacji, jaka jest historia powstania Nutelli… Wyobraźcie sobie, że jest rok 1946. Dopiero zakończyła się II wojna światowa i wszystkiego brakuje, między innymi kakao. Cukiernik Pietro Ferrero z Piemontu we Włoszech wpada na genialny pomysł i tworzy pastę z orzechów laskowych, cukru i odrobiny kakao. Pierwsza wersja Nutelli to nie był wcale krem, jaki znamy dzisiaj, ale pasta z której formowano bloki, które można było kroić w plasterki. Pasta nazywała się wtedy nie Nutella, ale Giandujot. W 1951 roku przepis udoskonalono i powstał nowy produkt, którym można było już posmarować kromki. Nazywała się SuperCrema… Rok 1964 był przełomowy! Syn Pietra Ferrero, Michele udoskonala przepis i od tej pory ten pyszny orzechowo-czekoladowy krem funkcjonuje pod nazwą Nutelli. Od tej pory Nutella sukcesywanie podbija serca mieszkańców Europy a w 1978 roku debiutuje w Australii. W 2007 roku zostaje ustanowiony Światowy Dzień Nutelli.
Od dobrych kilku lat Nutella wzbudza sporo negatywnych emocji związanych z używaniem do produkcji niezdrowych składników. My osobiście nie kupujemy, bo krem… robię sama 😀 Może nie jest tak idealny jak oryginał, ale jak dla nas o niebo lepszy… Czekoladowy, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem orzechów… Pycha… 🙂
Nie robię go przesadnie często, bo Bartek mógłby jeść z nim na okrągło, ale dziś nie mogłam się powstrzymać. Podzieliliśmy się z Bartkiem rolami – tzn. ja zrobiłam krem, a Bartek go zje 😀 Z okazji Światowego Dnia Nutelli postanowiliśmy się podzielić z Wami przepisem. Oto on:
Krem czekoladowo-orzechowy
Składniki:
-
100 g orzechów laskowych
-
1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
-
100 g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół)
Orzechy podprażyć na suchej patelni przez kilka minut. Gdy ostygną na tyle, że nie parzą w place – obrać je z brązowych łupin. Następnie umieścić je w blenderze i miksować do momentu powstania płynnej, oleistej masy. Czas miksowania zależy od mocy sprzętu, który posiadamy. Mój wiekowy robot ma 700W i miksowałam ok. 10 minut. W międzyczasie do mleka dodajemy czekoladę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Kiedy orzechy są gotowe dolewamy do nich czekoladowe mleko i miksujemy jeszcze z dwie minutki. Potem wystarczy przełożyć krem do słoiczków i już możemy się cieszyć smakiem świeżej kromki chleba posmarowanej tym cudem 🙂
Miksując te orzechy zaczęłam się zastanawiać, czym można by zastąpić te słodzone mleko skondensowane? No i wpadłam na pomysł, żeby spróbować samej zrobić takie mleko. Będzie i zdrowiej i przede wszystkim taniej 🙂 Przy kolejnej produkcji wypróbuję znaleziony przepis i jeśli się uda, podzielę się nim z Wami 🙂
Udostępnij, w ten sposób również pomagasz...
Dodaj do ulubionych:
Lubię Wczytywanie...
Podobne
Permalink do tego artykułu: https://autyzmbartka.pl/mama-bartka-swietujemy-swiatowy-dzien-nutelli-przepis/
11 Komentarzy
Skip to comment form
Brawo ? no ciocia podziwiam Cię za chęci i zapał ? a krem zapewne pyszny ☺
Author
Przyjedź skosztować 🙂
Mniam, mniam aż mi ślinka cieknie. Zostawcie coś dla gości ?
Author
Zanim goście dojadą to już nic nie będzie 😀 😀 😀
Smacznego!!!
Author
Dziękujemy 🙂
Bardzo fajny przepis – lubię takie krótkie listy składników i nieskomplikowane wykonanie. Ja, czekoladowy łasuch, muszę spróbować 🙂
Author
Ja musiałam się siła powstrzymywać żeby Bartkowi nie pożreć 😉
Przepis super, aż mam ochotę zanurzyć się w ten słoik 🙂
Super przepis, chętnie go wykorzystam 😉
Author
Świetnie! A ja już też dawno nie robiłam…