«

»

Lut 14 2017

Wydrukuj to Wpis

Mama Bartka: Słodkie Walentynki [przepis]…

Tak szczerze mówiąc, to nie obchodzimy Walentynek… Ale ponieważ postanowiłam, że będziemy świętować wszystkie ciekawe święta, więc Walentynki również znalazły się na naszej liście 😉 Długo myślałam, co mogłoby sprawić przyjemność Bartusiowi i… wymyśliłam! Babka! Ale nie taka zwykła, tylko niezwykła – bo z serduszkiem <3 <3 <3

Jesteście ciekawi, jak się robi babkę z serduszkiem? Proszę bardzo – oto przepis:

SKŁADNIKI

Babka czerwona

  • 225 g masła

  • 170 g cukru

  • 4 jajka

  • 300 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 100 ml mleka

  • czerwony barwnik spożywczy

Ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Dodajemy partiami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą naprzemiennie z mlekiem. Na sam koniec dodajemy czerwonego barwnika (ilość dodajemy na wyczucie – najlepszy będzie barwnik w proszku lub w żelu). Formę do babki smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą (kaszą manną, mąką – co tam mamy pod ręką). Gotowe ciasto wlewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 170 st. C to tzw. „suchego patyczka” 😉 Po upieczeniu wyciągamy babkę z formy, pozwalamy jej ostygnąć i kroimy na ok. 1 cm kromki. Z każdej kromki za pomocą foremki wycinamy serduszka <3

Babka czekoladowa

  • 225 g masła

  • 170 g cukru

  • 4 jajka

  • 270 g mąki

  • 50 g kakao

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 100 ml mleka

Sposób wykonania taki sam, jak przy babce czerwonejJedyna różnica polega na tym, że do mąki dodajemy kakao.

Ponownie smarujemy formę margaryną i wysypujemy bułką tartą. Na dno formy wykładamy trochę czekoladowego ciasta i na nim układamy ściśle nasze czerwone serduszka. Kiedy serduszka siedzą już w formie zalewamy je pozostałym ciastem czekoladowym  i pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 170 st. C do tzw. „suchego patyczka”

Następnie wyciągamy formę z piekarnika, z formy babkę i cierpliwie czekamy, aż ostygnie. Można polać po wierzchu polewą czekoladową i… zajadać się 🙂

Smacznego <3 <3 <3

Przepis pochodzi z DecoMorreno 

Permalink do tego artykułu: http://autyzmbartka.pl/mama-bartka-slodkie-walentynki-przepis/

3 Komentarze

  1. Iwona

    Piękna ???

    1. Mama Bartka

      Dziękuję 🙂

  2. Gabriela

    Piękna babka Bartek na pewno przeszczęśliwy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>